
Pszczela matka, znana również jako królowa pszczół, jest kluczową pszczołą w rodzinie.
Odpowiedzialna za złożenie jaj w ulu a co za tym idzie, zapewnienie przetrwania i wzrostu kolonii.
Bez Matki Pszczelej rodzina nie może przetrwać.

Co to jest pierzga pszczela?
Pierzga pszczela, powstająca z pyłku pszczelego (kwiatowego), to rodzaj pożywienia wytwarzanego przez pszczoły miodne. Odgrywa kluczową role w zapewnieniu rodzinie pszczelej przetrwania i odpowiedniego odżywienia nowych pokoleń. Jest źródłem wielu witamin, aminokwasów, mikro i makroelementów. Jako zdrowy suplement diety od wielu lat służy ludziom w zachowaniu zdrowia i dobrej kondycji.

Co zrobić po użądleniu pszczoły?
Po pierwsze należy jak najszybciej WYDRAPAĆ żądło paznokciem lub pęsetą. Nie należy ściskać od góry ponieważ spowoduje to wstrzyknięcie całego jadu do ciała. Bolące miejsce można przemyć wodą utlenioną i zdezynfekować. Niektórzy radzę obłożenie lodem lub cebulą. Ciężko się do tego odnieść. Po prostu po kilkudziesięciu użądleniach, nasze organizmy są uodpornione.

Jak to się dzieje, że pyłek z kwiatka trafia do naszej kuchni? Jak małe przyjaciółki pszczółki pracują, żebyśmy mogli korzystać z tej naturalnej bomby witaminowej?

I tak i nie. Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna. Pszczoły to niezwykle dobrze funkcjonujący zespół, koniecznie sprawdź jak działa zimą.