Pyłek kwiatowy

Aktywne filtry

Pyłek kwiatowy

O miodach powiedziano już wiele, a co jeśli chodzi o pyłek kwiatowy, nazywany także pyłkiem pszczelim? Pomimo tego, że można go znaleźć w ofertach wielu pasiek i sklepów ze zdrową żywnością, spore grono osób wciąż nie zdaje sobie sprawy z tego, czym jest, jak stosować oraz jakie właściwości wykazuje pyłek pszczeli.

Ponieważ produkt ten możesz kupić także w naszym sklepie internetowym, zdecydowaliśmy się, aby nieco przybliżyć Ci, czym jest pyłek kwiatowy, który zyskał sobie miano pokarmem bogów. Czy słusznie? Ocenę pozostawiamy Tobie, jednocześnie zachęcając do dalszej lektury oraz zakupu, nie tylko pyłków kwiatowych, ale także wyśmienitych miodów z naszej oferty, dostępnych w atrakcyjnych cenach.

Pyłki kwiatowe (pyłki pszczele) - czym właściwie są?

Siadające na płatkach kwiatów pszczoły nie tylko zbierają z nich nektar, ale również pyłek kwiatowy. To właśnie on jest niezbędny do procesu zapylania roślin. Zebrany pyłek jest zbierany przez pszczoły i następnie formowany w kuleczki na odnóżach. Każda z tych koleczek może składać się z około 100 tysięcy różnych ziaren pyłków, pochodzących z wielu roślin.

Po co pszczołom pyłek? Jego przeznaczeniem jest zapewnienie rodzinie pszczelej przetrwania - dzięki niemu owady mogą się odżywiać, a także wychowywać kolejne pokolenia. Pyłek przechowywany jest w postaci pierzgi - mieszaniny enzymów, miodu i pyłku. Jest to podstawowy pokarm pszczół.

Pszczelarze zakładają w ulach tzw. poławiacze pyłku, które sprawiają, że wchodząca do wnętrza pszczoła musi się przecisnąć przez mały otwór, co powoduje osypywanie się pyłku z odnóży. Spada on do kuwety, skąd można go zebrać.

 

Pyłek pszczeli jest niezwykle bogaty w składniki odżywcze, a przez to także zaliczany do tzw. superfoods (superżywności). Aby zyskać takie miano, produkt musi wyróżniać się wysoką zawartością witamin, składników odżywczych, antyoksydantów, a także innych, ważnych dla ludzkiego organizmu związków chemicznych. Musi być także naturalnego pochodzenia i korzystnie wpływać na organizm człowieka podczas regularnej konsumpcji. Pyłki kwiatowe spełniają wszystkie powyższe założenia i dlatego też zdecydowanie warto uczynić z nich składnik zdrowej, zbilansowanej diety.

Jak wygląda pyłek pszczeli?

Sytuacja ma się podobnie, jak w przypadku miodów - każdy pyłek będzie inny… Poszczególne zbiory różnią się między sobą powierzchnią, kolorami, a pojedyncze kuleczki, nieznacznie także wielkością. Wszystko zależy od tego, z jakich roślin pochodzi pyłek kwiatowy.

Jego powierzchnia może być między innymi lepka, chropowata czy też haczykowata. Kolor zależy od gatunków kwiatów, z jakich pochodzi pyłek. Najczęściej przybiera on barwę żółtą oraz jej odcienie, od najjaśniejszych po najciemniejsze, ale niekiedy może także mieć kolor fioletowy, biały czy nawet czarny.

Warto wiedzieć, że pyłek pszczeli zaraz po zbiorach jest stosunkowo miękki i spożywany rozpływa się w ustach. Po wyciągnięciu z poławiacza, pyłek jest mrożony, potem suszony i przewiewany - to proces oczyszczania fo od zanieczyszczeń. Wtedy też pojawia się na nim twarda otoczka. Jest to proces który utrwala pyłek i nie zmienia jego właściwości. Wpływa jedynie na jego przyswajalność dla ludzkiego organizmu. W takim wypadku, przed spożyciem należy go rozdrobnić lub rozpuścić w wodzie. Gotowy produkt można przechowywać kilka lat w ciemnym i suchym miejscu. 

Pyłek kwiatowy - właściwości

Pyłek pszczeli cieszy się doskonałymi opiniami, między innymi ze względu na swoje właściwości. Nie tylko odżywia organizm, ale także korzystnie wpływa między innymi na wątrobę, układ moczowy, czy też przemianę materii. Doskonałe właściwości prozdrowotne pszczelego pyłku kwiatowego potwierdziły liczne badania naukowe. Jeżeli chcesz zadbać o siebie i swoich bliskich rozważ regularne stosowanie pyłku w swojej diecie.

Jakie właściwości charakteryzują ten superfood? Poniżej prezentujemy kilka ciekawych przykładów.

  • Działa regulująco na tłuszcze i cholesterol we krwi, obniżając ich poziom.

  • Może hamować zmiany miażdżycowe.

  • U niektórych osób starszych obniża ciśnienie krwi, a także korzystnie wpływać na pracę naczyń krwionośnych w mózgu.

  • Uszczelnia naczynia krwionośne.

  • Przeciwdziała obrzękom.

  • Korzystnie wpływa na kurczliwość mięśni gładkich.

  • Wzmacnia apetyt i reguluje przemianę materii, sprzyja spadkowi wagi (pyłek pszczeli jest dobry na odchudzanie!).

  • Przeciwdziała anemii i wzmacnia organizm, w tym także układ odpornościowy.

  • Korzystnie wpływa na wątrobę.

Słowem podsumowania, pyłek pszczeli ma różnorodne właściwości, w tym: przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, antyoksydacyjne, chemoprewencyjne, przeciwzapalne, a nawet przeciwnowotworowe. Biorąc pod uwagę powyższe, warto go spożywać profilaktycznie, nawet jeśli obecnie czujemy się dobrze. Produkt ten nadaje się zarówno dla dzieci (po trzecim roku życia), dorosłych, jak i seniorów. 

Skład pyłku kwiatowego

Wspominaliśmy już o tym, że pszczeli pyłek kwiatowy jest uznawany za superżywność ze względu na swoje wartości, a także niezwykle bogaty skład chemiczny. W każdym opakowaniu zawierającym te niewielkie kuleczki znajdziesz białka, aminokwasy, kwasy tłuszczowe oraz lipidy, cukry, związki fenolowe, witaminy i całą gamę biopierwiastków.

Pyłek kwiatowy zawiera więcej białka niż jakikolwiek inny produkt odzwierzęcy w tej samej masie. Ma on wszelkie niezbędne do budowy białka ludzkiego aminokwasy, a także kwasy nukleinowe DNA i RNA (które mają pozytywny wpływ na układ immunologiczny).

W pyłku pszczelim znaleźć można także dziewięć kwasów tłuszczowych (6 nasyconych i 3 nienasycone). To składniki niezbędne do budowy błon komórkowych, zapewniające ich prawidłowe funkcjonowanie, a także dobrze wpływające na układ krwionośny. Pyłek zawiera także fitosterole, poprawiające kobiecą płodność.

Pyłki kwiatowe sprzedawane w sklepach stanowią także dobre źródło węglowodanów, zarówno prostych, jak i złożonych. Dokładna zawartość cukrów w konkretnej partii pyłków jest uzależniona od tego, z jakich kwiatów one pochodziły.

Pyłek to także prawdziwa skarbnica:

  • witamin - zawiera ich co najmniej 18 (w tym między innymi A, D, E, K, H, rutyna),

  • aminokwasów - których zawiera 22 (zarówno egzogenne, jak i endogenne),

  • składników mineralnych - około 25 (między innymi wapń, potas, cynk, magnez).

Pyłki pszczele - zastosowanie

Dobro płynące ze stosowania pyłków kwiatowych dostrzega wiele osób. Korzysta z nich branża spożywcza - wielu dietetyków i lekarzy zaleca ich spożywanie. Wzbudziły one także zainteresowanie branży kosmetycznej i osób wytwarzających naturalne kosmetyki w domowych zaciszach.

Ze względu na swój skład i właściwości, pyłek pszczeli doskonale nadaje się do produkcji domowych balsamów czy maseczek na twarz. Przemysłowo wykorzystuje się go, obok ekstraktu z pyłku kwiatowego, do produkcji kosmetyków o działaniu głęboko nawilżającym i odżywczym, takich jak:

  • toniki,

  • kremy, balsamy i mleczka,

  • maseczki,

  • szampony oraz odżywki.

Można wykorzystać go także w produkcji kosmeceutyków przeznaczonych do skóry twarzy i głowy. Tego typu produkty świetnie radzą sobie między innymi z trądzikiem pospolitym czy łupieżem łojotokowym, zapobiegając również ich nawrotom.

Czy pyłek kwiatowy nadaje się dla dzieci?

Kwiatowy pyłek pszczeli można podawać dzieciom, które ukończyły trzeci rok życia. Warto wprowadzić go do ich diety w formie rozdrobnionej. Możliwości podania jest sporo - można przygotować napój na bazie pyłku, wymieszać go z miodem lub ulubionym dżemem malucha itp. Niezależnie od formy podania, taki dodatek z pewnością korzystnie wpłynie na organizm dziecka.

Warto pamiętać o tym, że podobnie jak miód, pyłek może wywoływać alergię. Dlatego należy wprowadzać go do diety stopniowo, małymi porcjami, jednocześnie obserwując reakcje organizmu. Zasada ta tyczy się zarówno dzieci, jak i dorosłych.

Jak spożywać pyłek kwiatowy?

Po pyłki pszczele warto sięgać zwłaszcza w okresach obniżonej odporności - na jesień oraz wiosnę. Poleca się je także osobom, będącym w okresie wzmożonego wysiłku, czy to fizycznego, czy psychicznego.

Najlepiej przyjmować go codziennie, przez okres około 2-3 miesięcy. Po przerwie kurację można oczywiście powtórzyć od nowa. Zalecana ilość to łyżka stołowa dziennie, jednak jeżeli dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z pyłkiem kwiatowym, zacznij od łyżeczki, stopniowo zwiększając spożywaną ilość.

Jak spożywać pyłek pszczeli? Wspomnieliśmy już o tym, że organizm najlepiej przyswaja go w formie rozdrobnionej - możesz go rozkruszyć w moździerzu, zmielić lub po prostu długo i uważnie gryźć. Inną opcją jest rozmoczenie pyłku. Możesz zalać go wodą lub mlekiem i odstawić na noc. Możliwości spożywania pyłku są praktycznie nieograniczone - dodaj go do ulubionego jogurtu, posyp nim kanapkę z twarożkiem, dosyp do koktajlu lub przetestuj jakiś inny sposób.

Najlepiej działają kuracje trzymiesięczne (luty-kwiecień oraz wrzesień-listopad). Na niektórych pyłek może działać odczulająco - ze spokojem mogą go przyjmować alergicy. Warto jednak zawsze uważnie obserwować reakcje swojego organizmu.

Gdzie kupić pyłek kwiatowy?

Zachęcamy do zakupów w naszym sklepie online. Na wirtualnych półkach znajdziesz doskonałe, kwiatowe pyłki pszczele w konkurencyjnych cenach. Złóż zamówienie i ciesz się siłą, jaką dadzą Ci nasze w pełni naturalne produkty.


Sprawdź Produkty Naszej Pasieki: