Pierzga pszczela
Pierzga pszczela
Sądzimy, że pierzga to niezwykle wartościowy, choć często niedoceniany produkt spożywczy, wart włączenia do diety każdego człowieka. Ogromnie cieszy nas moda na zdrowe żywienie i to, że nasi klienci coraz chętniej sięgają nie tylko po miód, ale także po przysłowiowy pokarm bogów, jakim jest właśnie pierzga pszczela. Jeżeli pojęcie to z niczym Ci się nie kojarzy i brzmi dość obco - nic się nie bój. Postaramy się wyjaśnić, czym jest, jak stosować oraz jakie właściwości ma pierzga. A na koniec, standardowo, zachęcamy do skorzystania z oferty naszego sklepu internetowego oraz dokonania zakupów.
Uwielbiasz jeść miód? A może jesteś fanem pyłku oraz pierzgi pszczelej? Na wirtualnych półkach sklepu online naszej pasieki znajdziesz najlepsze, najzdrowsze i w pełni naturalne produkty pochodzenia pszczelego, a także akcesoria do nich. Zadbaj o siebie i kupuj na zdrowie!
Co to jest pierzga?
Zdajemy sobie sprawę z tego, że dla wielu osób pojęcie pierzga pszczela brzmi zarówno egzotycznie, jak i enigmatycznie. Drugi człon nazwy oczywiście sugeruje, że jest to produkt wytwarzany przez te pracowite owady, ale właściwie, po co im on? I w jaki sposób powstaje? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej.
Co to pierzga? Najprościej mówiąc, jest to podstawowy pokarm pszczół, niezbędny do przeżycia pszczelej rodziny. Najczęściej żywią się nią młode oraz pszczoła matka, w okresie jesienno-zimowym (gdy nie kwitną już kwiaty i nie ma skąd zdobywać pyłku), a także wczesną wiosną (kiedy rośliny jeszcze nie kwitną). Warto w tym miejscu wspomnieć o niezwykle interesującym fakcie - zauważono, że pszczoły, które żywią się pierzgą, mają tendencję do życia dłużej niż te, które karmią się wyłącznie pyłkiem. Oba te produkty stanowią zresztą wartościowy produkt odżywczy, będący niezwykle bogatym źródłem składników odżywczych, niezbędnych tak owadom, jak i ssakom, w tym ludziom.
Być może właśnie zadajesz sobie pytanie: jak powstaje pierzga pszczela i z czego się składa? To przetworzona mieszanina zebranego przez robotnice z kwiatów pyłku, pszczelej śliny, a także miodu, która zbiera się na obnóżach i w ten sposób jest transportowana. W ulu pszczoły upychają tę mieszankę w plastry, gdzie ulega ona fermentacji z udziałem bakterii kwasu mlekowego. W taki właśnie sposób powstaje pierzga. Pszczelarze pobierają ją wprost z ula, aby następnie mogła ona trafić pod dachy wszystkich zainteresowanych osób. Warto wiedzieć, że proces jej uzyskiwania jest dość destrukcyjny, co nie pozostaje bez wpływu na jej cenę.
Ile kosztuje pierzga pszczela i dlaczego aż tyle?
Wiele osób, które wiedzą już co to jest pierzga, zastanawia się nie tylko nad tym, czy jest ona dobra dla ich zdrowia (zdecydowanie tak!), ale również czy musi ona aż tyle kosztować. Nie da się ukryć, że jest to stosunkowo kosztowny towar, jednak jego cena nie bierze się znikąd.
Warto wiedzieć, że z każdego ula można uzyskać zdecydowanie mniej pierzgi niż pyłku. Mniejsza dostępność sprawia, że staje się ona droższym produktem. Aby uzyskać jeden kilogram pszczelej pierzgi, trzeba zniszczyć od pięciu aż do trzydziestu ramek zbudowanych przez pszczoły. Poza tym trzeba bardzo uważać na to, ile się jej pobiera. Niedobory pierzgi mogą doprowadzić do osłabienia i problemów z rozwojem pszczelej rodziny - do czego nie chce dopuścić żaden doświadczony pszczelarz.
Mamy nadzieję, że dzięki uświadomieniu sobie tych zależności, zdasz sobie sprawę skąd biorą się takie, a nie inne ceny. Jednocześnie przypominamy, że kupując u nas nie przepłacasz! Dostajesz za to naturalny, najwyższej jakości produkt, wart każdej wydanej złotówki.
Jak wygląda i smakuje pierzga?
Zanim przejdziemy do właściwości oraz stosowania pierzgi, poświęćmy chwilę, aby przyjrzeć się temu, jak wygląda i smakuje. W sklepach znajdziesz ją w formie niewielkich grudek, przybierających ciemną barwę w różnych odcieniach łączących w sobie refleksy zieleni, żółtego oraz brązu. Jej bryłki są dość nieregularne (w przeciwieństwie do pyłku pszczelego, który jest raczej kulisty). Jest dość twarda, dlatego przed spożyciem warto ją rozdrobnić (najlepiej zmielić). Jak smakuje? Lekko kwaskowo, z wyczuwalną żywiczną nutą.
Pierzga to skarbnica produktów odżywczych
Pierzga pszczela jest prawdziwą odżywczą bombą. Ma w swoim składzie wszystko, czego może potrzebować żywy organizm: witaminy, minerały, białka (w postaci łatwo przyswajalnych aminokwasów), węglowodany oraz tłuszcze. Znajdziesz w niej:
-
aminokwasy egzogenne,
-
tłuszcze nasycone i nienasycone,
-
kwasy nukleinowe,
-
witaminy A, E, C, K, D, PP oraz z grupy B,
-
podstawowe minerały (Mg, Ca, Na, K, Fe),
-
pierwiastki śladowe (mangan, miedź, chrom, selen, cynk, krzem).
Dzięki tak bogatemu składowi bez wątpienia będzie ona stanowić wartościowe uzupełnienie diety, zwłaszcza w okresach niedoborów składników odżywczych czy osłabienia organizmu. Można potraktować ją jako w pełni naturalny suplement diety, który stosować może każdy, bez względu na wiek.
Pierzga - właściwości i zastosowanie
Omówiliśmy co to jest pierzga, a także jej skład, przyszedł więc czas na to, aby skupić się nad tym, w jaki sposób ją stosować i dlaczego warto. Czy jej spożywanie może przynieść pozytywne efekty dla zdrowia? Oczywiście, że tak! Ten podstawowy pokarm pszczół może się stać doskonałym uzupełnieniem diety Twojej i Twoich bliskich!
Dzięki swojemu wzmacniającemu organizm, odżywaiającemu oraz regenerującemu działaniu polecana jest ona zarówno osobom wykonującym prace fizyczne, aktywnym sportowo, jak i tym o słabym zdrowiu i obniżonej odporności. Świetnie sprawdzi się w okresach rekonwalescencji. Co ciekawe ma ona także właściwości wspomagające koncentrację i pamięć, dlatego zaleca się, aby przyjmowały ją osoby pracujące umysłowo czy uczące się. Według niektórych pierzga pszczela wzmacnia apetyt, a więc może być prawdziwym wybawieniem dla niejadków, których organizmy i tak są narażone na niedobory składników odżywczych.
Panie z pewnością docenią to, że jest to w pełni naturalny preparat na włosy, skórę i paznokcie. Wiele kobiet decyduje się na suplementy diety, dzięki którym zachowują dobry wygląd. Te z nich, które nie chcą faszerować się chemią, mogą postawić na rozwiązania prosto od matki natury. Dzięki zawartości w swoim składzie siarki, pierzga pszczela poprawia wygląd i kondycję paznokci, włosów oraz skóry.
Wiesz już dlaczego warto? Jesteś gotów, spróbować? Nie wiesz jednak w jaki sposób stosować pierzgę? Spokojnie, odpowiemy także i na to pytanie!
Spożywanie pierzgi pszczelej - jak i ile?
Aby móc w pełni wykorzystać dobroczynne właściwości pierzgi pszczelej najlepiej przyjmować ją w postaci rozdrobnionej (polecamy jej zmielenie). Inną opcją jest jej namoczenie, tak aby napęczniała. Dzięki tym prostym zabiegom organizm będzie mógł łatwiej przyswoić wszelkie zawarte w niej składniki odżywcze.
Możesz śmiało dodawać ją do wody, soków, koktajli, jogurtów czy musów owocowych. Posyp nią kanapki z dżemem lub połącz z ulubionym serkiem kanapkowym. Pierzga sprawdzi się jako dodatek do dań śniadaniowych, obiadów oraz przekąsek. Można ją także wymieszać z miodem, lub jeśli ktoś lubi, spożywać zmieloną bezpośrednio na łyżeczce.
Dawkowanie
Podobnie jak w przypadku pyłku pszczelego, pierzgi nie powinno się stosować na okrągło. Zaleca się stosowanie czasowych kuracji z około dwutygodniowymi przerwami. Najlepiej spożywać ją w okresach obniżonej odporności, czyli jesienią oraz wczesną wiosną. Dawka dla dorosłych to łyżeczka na dzień, dzieciom można podawać pół łyżeczki dziennie. Zaleca się stosowanie kuracji 3 miesięcznej dwa razy do roku.
Pierzga - gdzie kupić?
Jeżeli chcesz kupić pierzgę pszczelą, wybierz sprawdzonego dystrybutora. Zaufani pszczelarze stanowią gwarancję najwyższej jakości produktu, który trafi w Twoje ręce. W ten sposób wspierasz także lokalne, polskie firmy, jakimi są pasieki. Sięgnij po zdrowie od matki natury i kup pierzgę pszczelą w naszym sklepie internetowym. Gwarantujemy doskonałą obsługę, a także atrakcyjne ceny.