Miód chabrowy

Przepraszamy za niedogodności.

Aktualnie wybrane produkty są niedostępne. Zachęcamy do przetestowania innych produktów z naszej Pasieki.

Do tego celu możesz skorzystać z wyszukiwarki:

Miód chabrowy

Błękitne chabry, często wyrastające pośród złocistych zbóż, stanowią prawdziwą ucztę dla oka, stanowią ciekawe urozmaicenie krajobrazu. Te wyjątkowe kwiaty oferują jednak znacznie więcej. Pozyskiwany z nich miód chabrowy, zamiennie nazywany także bławatkowym, to prawdziwy rarytas dla wszystkich miodożerców. Nie tylko ze względu na swój wyjątkowy smak i aromat, ale także ze względu na swoją rzadkość. Niełatwo znaleźć w sklepach prawdziwy, naturalny miód z chabrów, ponieważ liczba pożytków, na których pszczoły mogłyby zbierać nektar z tych kwiatów, jest dość ograniczona (w Polsce traktuje się je jak chwasty).

Jeśli jednak marzysz o tym, aby kupić wyśmienity miód chabrowy dla dzieci i dorosłych, w dobrej cenie, zapraszamy do zapoznania się z ofertą naszej pasieki. Znajdziesz tutaj najlepsze, w pełni naturalne miody w bardzo atrakcyjnych cenach. Złóż zamówienie i przekonaj się sam, jak wiele dobrego skrywa się w każdym ze słoiczków prezentowanych na wirtualnych półkach naszego sklepu internetowego!

Skąd się bierze miód chabrowy? 

Chabry to kwiaty dobrze znane już w zamierzchłych czasach. Nie wiemy, czy starożytni Grecy zajadali się miodem z bławatków, wiemy jednak, że sam Hipokrates twierdził, jakoby roślinę tę wskazał ludziom wychowawca herosów, centaur Chiron. Obecnie chabry są traktowanie głównie jako chwasty, choć niektóre ich odmiany są także uprawiane w ogrodach, jako rośliny ozdobne.

Nie ma zbyt wielu pożytków bławatków, skąd pszczoły mogłyby pobierać nektar. Najczęściej kwiaty te spotyka się na łąkach, nieużytkach, a także na polach porośniętych zbożem. Ze względu na błękitną barwę kwiatów stanowią ciekawe urozmaicenie w terenie, przyciągając ludzki wzrok. Choć najpopularniejsze są niebieskie, to można także spotkać bławatki o płatkach białych, różowych, a nawet purpurowych.

Nektar na miód chabrowy pszczoły pobierają w okresie od września do czerwca. Ciekawostką wartą odnotowania jest fakt, że bławatki mają nektarniki pozakwiatowe. Co to oznacza? Że pszczoły mogą zbierać nektar z tej rośliny nawet po jej przekwitnięciu! Ze względu na swoje właściwości lecznicze, miód chabrowy uważany jest za niezwykle wartościowy. To jednak kwestia, która zasługuje na omówienie w osobnym akapicie. Dodatkową zaletą tego rodzaju miodu jest to, że będzie on wolny od wszelkiego rodzaju środków chwastobójczych.

 

Charakterystyka miodu z chabrów

Wiesz już, że miód chabrowy należy do stosunkowo rzadko występujących, a także, że mógł on być znany już starożytnym. Pochylmy się teraz na chwilę nad jego charakterystyką. Nie masz pewności, czy taki miód będzie Ci smakował? Spokojnie, poniżej znajdziesz wszystkie najważniejsze informacje na temat smaku, aromatu, konsystencji itp. Poznaj bliżej miód chabrowy:

  • konsystencja - na początku płynna, z czasem ulega krystalizacji (jak każdy naturalny miód);

  • barwa - może być bardzo różna. W stanie płynnym od ciemnożółtej, poprzez bursztynową i herbacianą, aż po jasnobrązową, po procesie krystalizacji bursztynowa lub słomkowa, kolor jest matowy. Miód chabrowy w plastrach może mieć lekko zielonkawy odcień;

  • krystalizacja - w przypadku miodu z bławatków proces ten następuje bardzo szybko i zwykle zamyka się w okresie trzech miesięcy;

  • smak - charakteryzowany jako lekko gorzkawy, wraz z procesem dojrzewania miodu staje się łagodniejszy. Smak jest intensywny i utrzymuje się w ustach przez dłuższy czas;

  • aromat - ma intensywny, kwiatowy aromat. Łatwo wyczuć w nim charakterystyczny zapach chabrów (znacznie mocniejszy niż w przypadku samej rośliny).

Miód chabrowy stanowi świetny dodatek do wielu dań i potraw. Chętnie wykorzystują go na przykład cukiernicy. Co ciekawe, ze względu na lekko gorzki smak, miód ten wspaniale nada się także do przygotowania potraw wytrawnych np. sosów, dressingów czy marynat do różnego rodzaju mięs.

Jakie składniki odżywcze zawiera miód bławatkowy?

Każdy słoiczek miodu chabrowego to bogactwo składników odżywczych. Aminokwasy, białka, enzymy, kwasy organiczne, różnego rodzaju pierwiastki a przede wszystkim cukry, dostarczysz swojemu organizmowi sięgając po płynne złoto z nektaru bławatkowego. W skład tego miodu wchodzą między innymi:

  • glukoza oraz fruktoza,

  • sód,

  • fosfor,

  • potas,

  • wapń,

  • olejki eteryczne.

Tym, co wyróżnia miód chabrowy na tle innych, jest bardzo wysoka zawartość lizozymu, wynosząca około 15,28 l’g/g. Dla porównania, uznawany za jeden z najzdrowszych, miód lipowy, zawiera go tylko około 4,96 ľg/g, a więc ponad trzy razy mniej!

Czym jest ów lizozym? To białko enzymatyczne, tworzące tkanki i błony komórek w organizmach roślin i zwierząt. Wykazuje ono zdolność do rozpuszczania błon komórkowych bakterii, działa przeciwgrzybiczo, a także hamuje rozwój wirusa HIV-1. Najnowsze badania donoszą także, że ma również działanie przeciwnowotworowe. Wobec powyższego nietrudno wysnuć wniosek, że zdecydowanie warto włączyć miód chabrowy do diety dzieci (po pierwszym roku życia) oraz osób dorosłych!

Miód chabrowy - właściwości lecznicze

Czy miód chabrowy wykazuje jakiekolwiek właściwości lecznicze? Jeżeli czytasz ten tekst od początku, zdajesz sobie sprawę z tego, że odpowiedź brzmi tak. Wspomnieliśmy o tym choćby w poprzednim akapicie, pisząc o lizozymie. Warto włączyć miód z bławatków na stałe do swojej diety, bez względu na to, czy jesteś zdrów jak ryba, czy zdarza Ci się chorować.

Jakie właściwości ma miód chabrowy? Koniecznie zapoznaj się z poniższą listą:

  • miód chabrowy działa antybakteryjnie i grzybobójczo, zaleca się spożywanie go wspomagająco w czasie antybiotykoterapii. Ze względu na te właściwości świetnie sprawdza się także w leczeniu wszelkich zakażeń układu moczowego i jamy ustnej;

  • miód z chabrów wzmacnia odporność i wspomaga organizm w walce z drobnoustrojami chorobotwórczymi;

  • wykazuje działanie kojące, dzięki czemu staje się składnikiem coraz chętniej wykorzystywanym do produkcji naturalnych kosmetyków do ciała, twarzy i ust.

Szczególnie można go polecić osobom o osłabionej odporności, często borykającymi się z różnego rodzaju infekcjami. Dzięki wsparciu organizmu miodem chabrowym, układ immunologiczny łatwiej będzie sobie radził z drobnoustrojami.

Miód chabrowy dla dzieci i dorosłych

Spożywanie miodu chabrowego polecamy każdemu. Dzieciom (po pierwszym roku życia), młodzieży, dorosłym oraz seniorom. Będzie on stanowił wspaniały dodatek do zdrowej, zbilansowanej diety, korzystnie oddziałując na cały organizm.

Najlepszy będzie oczywiście miód pochodzący ze sprawdzonego źródła. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że otrzymasz naturalny, zdrowy miód chabrowy, a nie marketowy, sztuczny “miód”. Jeżeli chcesz poznać smak prawdziwego miodu z bławatków, złóż zamówienie w naszym sklepie!

Mamy nie tylko miód chabrowy

Miód chabrowy, o doskonałych właściwościach, stanowi tylko ułamek oferty naszej pasieki. Zachęcamy do zapoznania się z bogatym asortymentem oraz do składania zamówień. Jesteśmy przekonani, że u nas każdy miodożerca znajdzie propozycję idealną dla siebie!

Polecamy miód chabrowy w bardzo atrakcyjnej cenie. Daj mu szansę, a być może stanie się on jednym z Twoich ulubieńców, którego nie będzie mogło już zabraknąć w domowej kuchni.