

Zdjęcia mają charakter poglądowy.
Polityka bezpieczeństwa
już od 225zł!
Bezpłatny zwrot do 14dni.
Miód mniszkowy 400 g lub 0,9L 1200 g– nektar potrzebny do produkcji tego gatunku miodu pochodzi miedzy innymi z kwiatów mniszka lekarskiego. Miód mniszkowy to potoczna nazwa miodu wielokwiatowego wiosennego od marca do końca maja. Mimo dużej popularności kwiatów mniszka miód ten jest dość trudny w pozyskaniu ze względu na towarowe pożytki rzepaku. Większość pasieki wyjeżdża na pola. Główną cechą charakterystyczną jest dość szybka krystalizacja. Kolor miodu może przybierać barwę od jasno żółtej po pomarańczową.
W smaku jest bardzo słodki smak i lekko mdławy. Uważany jest za jeden z najsłodszych miodów pozyskiwanych w Polsce zaraz po akacji.
Miód ten posiada wiele cennych i unikalnych składników takich jak glukoza, inne cukry proste, niewielką ilość fruktozy, aminokwasy, enzymy oraz olejki eteryczne. Bardzo dobrze przyswajany przez organizm.
Właściwości miodu mniszkowego:
Ewentualny osad jest pochodną procesu pozyskiwania miodu, zabezpiecza miód przed negatywnym wpływem otoczenia. Zdjęcie ma charakter poglądowy.