

Zdjęcia mają charakter poglądowy.
Polityka bezpieczeństwa
już od 225zł!
Bezpłatny zwrot do 14dni.
Miód spadziowy iglasty 400 g lub 1200 g - charakteryzuje się ciemną barwą. Postać płynna jest brązowa, brunatna. Po skrystalizowaniu miód staje się brunatnozielony lub brązowoszary. Jest bardzo trudno dostępny z uwagi na niewielką bazę pożytkową.
Miód nie powstaje z nektaru kwiatów, a z zebranych i oczyszczonych przez pszczoły wydzielin mszyc i czerwców. Spadź występuje głownie latem jako lepkie, słodkie kropelki na drzewach.
Miód ma łagodny, mało słodki smak o lekko żywicznym aromacie. Czasem zdarzają się miody o gorzkim, czy kwaśnym posmaku.
Krystalizacja następuje w ciągu kilku tygodni lub miesięcy. Miód krystalizuje trudno i nierównomiernie, przyjmuje niejednolitą, niekiedy grudkowatą postać.
Sprawdza się do bezpośredniego spożycia, a także jako dodatek do potraw, twarogu, kanapek, mussli, jak również zdrowego słodzenia wody czy napojów.
Ewentualny osad jest pochodną procesu pozyskiwania miodu, zabezpiecza miód przed negatywnym wpływem otoczenia. Zdjęcie ma charakter poglądowy.
Odkryj miód spadziowy dostępny w naszej ofercie i ciesz się jego unikalnym smakiem.