MIÓD RZEPAKOWY
Miód Rzepakowy 400g lub 1200g. Zbiór 2024!
Zdjęcia mają charakter poglądowy.
Polityka bezpieczeństwa
już od 225zł!
Bezpłatny zwrot do 14dni.
Miód rzepakowy 400g lub 0,9L 1200g – nektar potrzebny do produkcji tego gatunku miodu pochodzi z kwiatów rzepaku. Główne kwitnienie zaczyna w drugiej połowie maja i trwa do połowy czerwca. Oczywiście wszystko zależy od pogody. Główną cechą charakterystyczną jest szybka krystalizacja oraz bardzo jasny kolor przypominający smalec. Miód ten posiada wiele cennych i unikalnych składników takich jak glukoza, inne cukry proste, niewielką ilość fruktozy, aminokwasy, enzymy oraz olejki eteryczne. Bardzo dobrze przyswajany przez organizm.
Właściwości miodu rzepakowego:
- Wzmacnia serce i siłę jego skurczu,
- Obniża i normalizuje ciśnienie tętnicze krwi dzięki zawartości acetylocholiny, potasu i magnezu,
- Poprawia zaopatrzenie mięśnia sercowego w tlen i elementy odżywcze,
- Zawiera dużo glukozy będącej najlepszą odżywką dla mięśni,
- Wyrównuje w organizmie niedobory potasu,
- Usuwa wodę z tkanek, zmniejszając obrzęki,
- Zapobiega miażdżycy,
- Wzmacnia organizm osłabiony psychicznym lub fizycznym wysiłkiem,
- Pozytywnie wpływa na gojenie się ran pooparzeniowych,
- Leczenie schorzeń wątroby, gdyż zwiększa jej możliwości detoksykacyjne oraz usprawnia przemianę tłuszczów,
- Wspomaga leczenie przeziębień oraz infekcje dróg oddechowych.
Ewentualny osad jest pochodną procesu pozyskiwania miodu, zabezpiecza miód przed negatywnym wpływem otoczenia. Zdjęcie ma charakter poglądowy.
Wypróbuj nasz miód rzepakowy i odkryj jego wyjątkowy smak oraz właściwości zdrowotne.
Miód rzepakowy
Miód rzepakowy to jeden z najjaśniejszych miodów. Według niektórych wprost nie ma on sobie równych. Wyjątkowy smak, mnogość właściwości, dobra przyswajalność przez organizm, a także atrakcyjna cena sprawiają, że miód rzepakowy jest ulubieńcem wielu osób. Nie mogło go zabraknąć także w ofercie naszej pasieki. Zapraszamy do naszego sklepu, jeśli chcesz kupić wysokiej jakości, prawdziwy miód z rzepaku lub inne, wyśmienite miody. A jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na jego temat, koniecznie czytaj dalej!
Skąd się bierze miód rzepakowy?
Jeśli choć raz jechałeś polską autostradą w okresie wiosenne, być może rzuciły Ci się w oczy ciągnące się aż po horyzont pola kanarkowożółtych kwiatów. To należący do rodziny kapustowatych rzepak. Jest on niezwykle wszechstronną rośliną:
- odgrywa dużą rolę w pszczelarstwie - jest zapylany przez pszczoły i pozwala na produkcję doskonałego miodu rzepakowego;
- słomę rzepakową wykorzystuje się jako opał, a także w produkcji płyt pilśniowych;
- może służyć jako roślina pastewna;
- produkuje się z niej biodiesel;
- pozwala na pozyskanie oleju rzepakowego, przetwarzanego na inne tłuszcze spożywcze np. margarynę, czy olej do smażenia.
W czasie kwitnienia rzepaku pszczoły robotnice zbierają nektar, który przenoszą do ula. To właśnie tam dzieje się magia i nektar przetwarzany jest na smakowity miód z rzepaku, który może rozpieszczać Twoje kubki smakowe przez całą resztę roku. Dzięki niestrudzonej pracy pszczół możliwe jest zamknięcie wspomnienia o wiosennych dniach i polach żółtych kwiatów w niepozornych słoiczkach miodu.
Charakterystyka miodu z rzepaku
Jak już wspomnieliśmy, miód rzepakowy wyróżnia się na tle innych szeregiem właściwości, a także niepowtarzalnym smakiem. Przyjrzeliśmy się mu bliżej i w tym miejscu zebraliśmy jego cechy charakterystyczne.
- Konsystencja - lekka, kremowa. Dzięki niej z łatwością rozsmarujesz go na kanapce, w dokładnie takiej ilości, jakiej chcesz. Warto wspomnieć, że doskonale rozpuszcza się w wodzie, dzięki temu będzie stanowić doskonały dodatek do prozdrowotnej herbaty. Pamiętaj, aby miód dodawać do nieco ostudzonego napoju! Najlepsza temperatura herbaty to taka, w której możesz ją od razu pić bez oparzeń, gdyż miód zachowuje swoje prozdrowotne właściwości do około 40 stopni Celsjusza.
- Barwa - bardzo jasna, niemalże biała, czasem szaro kremowa. To zdecydowanie cecha charakterystyczna tego miodu. Niektórzy twierdzą, że ze względu na swoją barwę oraz konsystencję miód z rzepaku przypomina nieco smalec. Warto wiedzieć, że w stanie płynnym jest on niemalże bezbarwny (ma bardzo jasny, słomkowy kolor).
- Krystalizacja - w przypadku tego miodu następuje bardzo szybko, zdarza się nawet, że ma ona miejsce jeszcze w ulu - w plastrach. To proces całkowicie naturalny - dzieje się tak ze względu na dużą zawartość glukozy w stosunku do fruktozy.
- Składniki odżywcze - w każdym słoiku znaleźć można mnogość cennych składników. Wśród nich wymienić można chociażby glukozę i fruktozę, aminokwasy, enzymy czy olejki eteryczne.
- Właściwości prozdrowotne - miód rzepakowy jest bardzo dobrze przyswajany przez organizm, a co więcej pozytywnie na niego wpływa. Polecany jest w szczególności osobom, które cierpią z powodu chorób układu krwionośnego oraz serca, choć nie tylko im.
- Smak - bardzo charakterystyczny. Według jednych łagodny, z kolei według innych nieco mdły, a nawet gorzkawy. Naszym zdaniem przepyszny, ale zachęcamy do organoleptycznego sprawdzenia. W naszym sklepie online kupisz miód rzepakowy w bardzo dobrej cenie!
Specyficzne kody
- EAN13
- 5903991853066