LECZNICZE WŁAŚCIWOŚCI PRODUKTÓW PSZCZELICH
   15/04/2023 17:29:52
LECZNICZE WŁAŚCIWOŚCI PRODUKTÓW PSZCZELICH

Lecznicze właściwości produktów pszczelich

Powszechnie wiadomo, iż produkty pszczele takie jak miód, pyłek kwiatowy, pierzga, propolis czy mleczko pszczele od wieków stosowane są w medycynie naturalnej. Mają szerokie zastosowanie w profilaktyce i leczeniu różnych chorób, a ich składniki aktywne wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwutleniające i przeciwwirusowe. Pojawia się pytanie, czy produkty pszczele są remedium na wszystko i każdym momencie? 

W poniższym artykule znajdziemy przegląd produktów pszczelich z naciskiem na ich przydatność w dbaniu o zdrowie naszego organizmu.

Zacznijmy od odpowiedzi na postawione pytanie. Produkty pszczele nie są lekiem, ani natychmiastowym remedium na wszelkie dolegliwości. Całą swoją moc, objawiają w profilaktyce chorób przy długotrwałym (co najmniej 6 miesięcy w roku) stosowaniu. Zawarte w nich witaminy, minerały i adaptogeny przygotowują organizm do lepszej walki z patogenami. Zdrowy i silny układ odpornościowy jest bezpośrednio powiązany z ogólnym stanem organizmu. Im lepiej zadbamy o siebie kiedy jesteśmy zdrowi, tym łagodniej lub bezobjawowo przejmiemy przez wszelkie przy problemy zdrowotne.

Czy to oznacza, że podczas choroby nie ma sensu stosować produktów pszczelich? Absolutnie zalecane jest ich stosowanie, ponieważ przyśpieszają wyjście organizmu z choroby. Każdy pił herbatkę z cytryna i miodem. Oczywiści ostudzoną, którą podawali rodzice podczas grypy czy przeziębienia. Sam aspekt przyjemności podczas konsumpcji, wpływał pozytywnie na ogólny stan pacjenta. Pamiętajmy, że człowiek nie jest maszyną z poszczególnymi częściami wymiennymi, tylko holistycznym organizmem, w którym jednym z kluczowych, o ile nie najważniejszym elementem, jest stan ducha.

 Miód

Najbardziej znany produkt pszczeli. Uwielbiany przez małych i dużych. Słodycz i zapach powodują natychmiastowy wystrzał endorfin w naszym organizmie. No chyba, że ktoś nie lubi słodkości. Pamiętajmy, że miód to w większości cukier (ponad 70%) i trzeba uważać szczególnie w stanach cukrzycowych. Jeśli właściwie cukrzyca zostanie wyrównana i w odpowiedni sposób kontrolujemy wartości cukru, zarówno przed jak i po posiłku, to możemy włączyć do diety cukrzycowej maksymalnie do dwóch łyżeczek miodu. Cukry zawarte w miodzie także biorą udział w detoksykacji organizmu - czyli są odtruwające.

Zawierają kwasy organiczne (jabłkowy czy cytrynowy), biopierwiastki (potas, fosfor, magnez, wapń, sód, żelazo, miedź i krzem), enzymy (inwertaza, amylaza, katalaza, fosfataza) i aminokwasy (między innymi alanina, glutamina, arginina i asparagina). Ponadto, miód zawiera w sobie dużo witamin takich jak B2, B1, B6, A, D, C, K. Działa wspomagająco podczas chorób i w profilaktyce. Nie ma właściwości stricte leczniczych, nie mniej wyróżnia się kilka odmian mających zalecane zastosowanie: lipowy – przeziębienie, gryczany – na serce, faceliowy – na wątrobę, akacjowy – przy wzmożonym wysiłku.

 Pyłek pszczeli

Używany od setek lat jako naturalny suplement diety. Słusznie nazywany ambrozją bogów i fontanną młodości. Zawiera większość substancji niezbędnych do zdrowego rozwoju człowieka. Jest źródłem aż 471 biokomponentów, które są niezbędne do tego, żeby rodzina pszczela była zdrowa i najedzona. A co tak naprawdę kryje się wśród tylu biopierwiastków?

Między innymi są to:
-białka (11-51%) w tym, np. fenyloalanina, leucyna, izoleucyna, lizyna, metionina, alanina;
-węglowodany (18-36%), np. fruktoza, glukoza i maltoza;
-tłuszcze (ok. 14%) takie jak kwas palmitynowy, linolowy, arachidonowy;
-sole mineralne (maksymalnie do 4%) np. żelazo, cynk, jod, potas, fosfor, wapń, magnez, sód, krzem, mangan.

Wszystkie te składniki uzupełniają liczne witaminy. Najwięcej jest witaminy D i E, a w mniejszych ilościach występują również A, C, PP, P i witaminy z grupy B. Pyłek pszczeli zawiera w sobie również kwas foliowy, inozytol, biotynę i kwas pantotenowy. Okazuje się, że pyłek pszczeli ma niezwykle dobroczynny wpływ na ludzki organizm, jednak tylko wtedy, gdy jest stosowany regularnie - minimum przez 3 miesiące bez przerwy, 2 razy w ciągu roku. Ma właściwości detoksykacyjne i ochronne na wątrobę, dzięki zawartości polifenoli i flawonoidów. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, bardzo podobne do tych, jakie mają niesteroidowe leki. Poprawia działanie naszego układu immunologicznego, czyli poprawia odporność poprzez uszczelnienie naczyń krwionośnych. Kwas fenolowy i flawonoidy, zawarte w pyłku kwiatowym, są odpowiedzialne za działanie antybiotyczne przeciwko wielu różnym bakteriom chorobotwórczym. Podnosi odporność organizmu na zakażenia zwiększając ilość limfocytów i przeciwciał. Posiada również działanie przeciwalergiczne (odczulające) przez zmniejszenie szybkości wydzielania histaminy, która jest odpowiedzialna za reakcje alergiczne. Pyłek pszczeli stanowi świetny suplement diety regulujący nasz metabolizm, bardzo często stosowany jest u osób z niedowagą i niedożywieniem. Dzięki bogatej zawartości aminokwasów, witamin i bioelementów pyłek zaleca się stosować w okresach rekonwalescencji, po operacjach czy np. w czasie chemioterapii (oczywiście przy konsultacji lekarskiej).

Pyłek kwiatowy ma też niezwykle dobroczynne właściwości dla naszego mózgu, ponieważ poprawia sprawność umysłową - myślenie, zapamiętywanie, uczenie się, rozumienie i koncentrację. Wzmacnia układ nerwowy osłabiony przez m.in. nadmierny stres. Ponadto, pomaga przy leczeniu depresji (jako dodatek). Zagłębiając się w temat, można by tak długo wymieniać. Jednak wydaje nam się, że to już i tak wystarczająco, by szczerze docenić dobroć, którą otrzymujemy dzięki pracy pszczelego roju.

Jak stosować pyłek pszczeli? (Dawkowanie)

Minimum raz dziennie - rano na czczo. Zaleca się jednak przyjmować 2-3 razy dziennie jedną łyżeczkę przed jedzeniem. Dzieci 3-12 lat maksymalnie 2 łyżeczki na dobę. Pyłek należy rozpuścić w wodzie z miodem lub jogurtem, ponieważ jest wtedy lepiej przyswajalny dla organizmu. Pamiętajmy, że pyłek w 100% nie rozpuszcza się - pozostawia osad.

 Pierzga pszczela

Produkcja pierzgi przez pszczoły zaczyna się już w momencie zbierania pyłku, który pszczoły zwilżają śliną, formują w kuleczkę i zanoszą do ula. Tam pszczoły ulowe ubijają pyłek i miód w plastry, po czym taka upchnięta masa podlega fermentacji mlekowej. Można powiedzieć, że pierzga jest swego rodzaju pszczelą kiszonką. W ten sposób pszczoły konserwują ten dobroczynny pokarm, którym następnie będzie żywiła się matka i młode.

W składzie pierzgi można znaleźć szereg witamin - między innymi: A, B1, B2, B3, B6, C, PP, E, D, H, K, B12, a także minerałów - takich jak: żelazo, fosfor, potas, miedź, sód. pierzga pszczela to eliksir dobrej odporności. Między innymi dzięki sporej (jak na produkty pszczele) zawartości witaminy D2, która pod wpływem promieniowania UV w skórze przekształca się w witaminę D3, która jest niezbędna do tego, żeby utrzymać organizm w dobrym zdrowiu. Pierzga ma działanie regenerujące i wzmacniające organizm w czasie rekonwalescencji, między innymi po przebytych zabiegach operacyjnych i w stanach pozawałowych oraz w spadku odporności i w stanach chronicznego zmęczenia. Dzięki bogatej ilości witamin i składników mineralnych, przede wszystkim żelaza, stosuje się ją w anemii. Pierzga działa również wzmacniająco na układ nerwowy w stanach depresyjnych i przy intensywnym wysiłku umysłowym. Reguluje funkcjonowanie układu trawiennego przy obstrukcjach i biegunkach. Stosuje się ją też w profilaktyce i odtruwaniu wątroby - wirusowym zapaleniu wątroby i chorobie wrzodowej. Ze względu na dobroczynne właściwości, pierzgę pszczelą stosuje się nie tylko doustnie, lecz również aplikując na skórę jako składnik domowych maseczek. Doskonale sprawdza się w przypadku regeneracji skóry i poprawienia jej jędrności oraz celem pobudzania produkcji kolagenu przez organizm.

Pierzga pszczela to eliksir dobrej odporności. Między innymi dzięki sporej (jak na produkty pszczele) zawartości witaminy D2, która pod wpływem promieniowania UV w skórze przekształca się w witaminę D3, która jest niezbędna do tego, żeby utrzymać organizm w dobrym zdrowiu. Pierzga ma działanie regenerujące i wzmacniające organizm w czasie rekonwalescencji, między innymi po przebytych zabiegach operacyjnych i w stanach pozawałowych oraz w spadku odporności i w stanach chronicznego zmęczenia. Dzięki bogatej ilości witamin i składników mineralnych, przede wszystkim żelaza, stosuje się ją w anemii. Pierzga działa również wzmacniająco na układ nerwowy w stanach depresyjnych i przy intensywnym wysiłku umysłowym. Reguluje funkcjonowanie układu trawiennego przy obstrukcjach i biegunkach. Stosuje się ją też w profilaktyce i odtruwaniu wątroby - wirusowym zapaleniu wątroby i chorobie wrzodowej. Ze względu na dobroczynne właściwości, pierzgę pszczelą stosuje się nie tylko doustnie, lecz również aplikując na skórę jako składnik domowych maseczek. Doskonale sprawdza się w przypadku regeneracji skóry i poprawienia jej jędrności oraz celem pobudzania produkcji kolagenu przez organizm.

 Propolis

Propolis, nazywany też kitem pszczelim, znany jest od stuleci. Niezwykła ilość substancji aktywnych powoduje, że propolis można śmiało nazwać niezwykłym lekiem, który otrzymaliśmy za darmo od matki natury. Skład i jakość propolisu bardzo mocno uzależniony jest od miejsca pochodzenia (lokalizacji ula), rodzaju roślin z jakiej pozyskana została żywica, pory roku czy nawet rasy pszczół

Przeciętnie surowiec kitu pszczelego zawiera:
a. ok. 40-70% żywicy;
b. 17% wosku pszczelego;
c. 6% wosku roślinnego;
d. 14% substancji lotnych, w tym olejki eteryczne;
e. 10% substancji garbnikowych;
f. 14% domieszek mechanicznych;
g. a także bardzo cenne witaminy oraz makro i mikroelementy, takie jak: żelazo, magnez, cynk, kobalt, mangan i miedź.

Jak wynika z wielu różnych i niezależnych od siebie badań klinicznych, propolis ma rozległe zastosowanie, a to dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym, przeciwbólowym i regeneracyjnym. Poza tym kit pszczeli posiada silne właściwości antybiotyczne i ma znaczną przewagę nad antybiotykami syntetycznymi, gdyż niszczy nie tylko bakterie, ale i grzyby, które atakują organizm po zniszczeniu szczepów bakteryjnych. A to właśnie grzybice są dzisiaj poważnym problemem dla lecznictwa z racji często stosowanych antybiotyków. Kit pszczeli sprawdza się również w likwidowaniu odleżyn, leczeniu owrzodzeń, egzemy, grzybicy, kataru, grypie, zapaleniu gardła, zatok, górnych dróg oddechowych, anginie, przeziębieniu, nieżytu gardła czy paradontozy.

Podsumowując, pszczele produkty lecznicze są niezwykle cennym źródłem substancji odżywczych i związków biologicznie czynnych, które wykazują pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Dzięki nim możemy wspomóc nasz układ odpornościowy, łagodzić objawy chorób, a także poprawić kondycję skóry i włosów.

Warto jednak pamiętać, że pszczelarstwo, podobnie jak wiele innych dziedzin, wymaga odpowiedzialnego podejścia i przestrzegania zasad związanych z ochroną pszczół i środowiska. Zbyt intensywna hodowla pszczół, stosowanie szkodliwych pestycydów i niewłaściwe postępowanie podczas zbierania miodu może negatywnie wpłynąć na ekosystem i zdrowie pszczół. Dlatego też warto wybierać produkty pochodzące od odpowiedzialnych pszczelarzy, którzy dbają o dobre samopoczucie swoich pszczół i otoczenia. Korzystając z pszczelich produktów, możemy cieszyć się ich korzystnym wpływem na nasze zdrowie, jednocześnie przyczyniając się do ochrony przyrody.