SKĄD CUKIER W MIODZIE
Miód, ten słodki skarb natury, jest nie tylko pysznym dodatkiem do naszych potraw, ale także posiada wiele korzystnych właściwości zdrowotnych. Niestety, nie wszyscy producenci są uczciwi, a fałszowanie miodu stało się tematem rozmów. W tym blogu przyjrzymy się, jak rozpoznać prawdziwy miód oraz jak cukier jest wykorzystywany do zafałszowania tego naturalnego produktu. Zobaczmy, jak uchronić się przed kupnem sfałszowanego miodu i dlaczego war
Czytaj dalej
LECZNICZE WŁAŚCIWOŚCI PRODUKTÓW PSZCZELICH
Powszechnie wiadomo, iż produkty pszczele takie jak miód, pyłek kwiatowy, pierzga, propolis czy mleczko pszczele od wieków stosowane są w medycynie naturalnej. Mają szerokie zastosowanie w profilaktyce i leczeniu różnych chorób, a ich składniki aktywne wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwutleniające i przeciwwirusowe. Pojawia się pytanie, czy produkty pszczele są remedium na wszystko i każdym momencie?
Czytaj dalej
MATKA PSZCZELA
Pszczela matka, znana również jako królowa pszczół, jest kluczową pszczołą w rodzinie. Odpowiedzialna za złożenie jaj w ulu a co za tym idzie, zapewnienie przetrwania i wzrostu kolonii. Bez Matki Pszczelej rodzina nie może przetrwać.
Czytaj dalej
CO TO JEST PIERZGA?
Co to jest pierzga pszczela? Pierzga pszczela, powstająca z pyłku pszczelego (kwiatowego), to rodzaj pożywienia wytwarzanego przez pszczoły miodne. Odgrywa kluczową role w zapewnieniu rodzinie pszczelej przetrwania i odpowiedniego odżywienia nowych pokoleń. Jest źródłem wielu witamin, aminokwasów, mikro i makroelementów. Jako zdrowy suplement diety od wielu lat służy ludziom w zachowaniu zdrowia i dobrej kondycji.
Czytaj dalej
CO ZROBIĆ PO URZĄDLENIU PSZCZOŁY?
Co zrobić po użądleniu pszczoły? Po pierwsze należy jak najszybciej WYDRAPAĆ żądło paznokciem lub pęsetą. Nie należy ściskać od góry ponieważ spowoduje to wstrzyknięcie całego jadu do ciała. Bolące miejsce można przemyć wodą utlenioną i zdezynfekować. Niektórzy radzę obłożenie lodem lub cebulą. Ciężko się do tego odnieść. Po prostu po kilkudziesięciu użądleniach, nasze organizmy są uodpornione.
Czytaj dalej
Pokazuje 51 do 56 z 68 (11 stron)