JAK PSZCZOŁY TWORZĄ MIÓD?
Jak pszczoły tworzą miód? Złocisty, aromatyczny eliksir, który zdobi nasze stoły i jest źródłem naturalnych słodkości. Uchylimy trochę rąbka tajników pracy pszczół.
Czytaj dalej
SKĄD CUKIER W MIODZIE
Miód, ten słodki skarb natury, jest nie tylko pysznym dodatkiem do naszych potraw, ale także posiada wiele korzystnych właściwości zdrowotnych. Niestety, nie wszyscy producenci są uczciwi, a fałszowanie miodu stało się tematem rozmów. W tym blogu przyjrzymy się, jak rozpoznać prawdziwy miód oraz jak cukier jest wykorzystywany do zafałszowania tego naturalnego produktu. Zobaczmy, jak uchronić się przed kupnem sfałszowanego miodu i dlaczego war
Czytaj dalej
LECZNICZE WŁAŚCIWOŚCI PRODUKTÓW PSZCZELICH
Powszechnie wiadomo, iż produkty pszczele takie jak miód, pyłek kwiatowy, pierzga, propolis czy mleczko pszczele od wieków stosowane są w medycynie naturalnej. Mają szerokie zastosowanie w profilaktyce i leczeniu różnych chorób, a ich składniki aktywne wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwutleniające i przeciwwirusowe. Pojawia się pytanie, czy produkty pszczele są remedium na wszystko i każdym momencie?
Czytaj dalej
MATKA PSZCZELA
Pszczela matka, znana również jako królowa pszczół, jest kluczową pszczołą w rodzinie. Odpowiedzialna za złożenie jaj w ulu a co za tym idzie, zapewnienie przetrwania i wzrostu kolonii. Bez Matki Pszczelej rodzina nie może przetrwać.
Czytaj dalej
CO TO JEST PIERZGA?
Co to jest pierzga pszczela? Pierzga pszczela, powstająca z pyłku pszczelego (kwiatowego), to rodzaj pożywienia wytwarzanego przez pszczoły miodne. Odgrywa kluczową role w zapewnieniu rodzinie pszczelej przetrwania i odpowiedniego odżywienia nowych pokoleń. Jest źródłem wielu witamin, aminokwasów, mikro i makroelementów. Jako zdrowy suplement diety od wielu lat służy ludziom w zachowaniu zdrowia i dobrej kondycji.
Czytaj dalej
Pokazuje 6 do 11 z 24 (2 stron)