NIEOCENIONY SKŁADNIK ZDROWEGO ORGANIZMU – PYŁEK PSZCZELI, CZYLI NATURALNY SUPLEMENT DIETY
   21/03/2021 09:46:28
NIEOCENIONY SKŁADNIK ZDROWEGO ORGANIZMU  – PYŁEK PSZCZELI, CZYLI NATURALNY SUPLEMENT DIETY

NIEOCENIONY SKŁADNIK ZDROWEGO ORGANIZMU

– PYŁEK PSZCZELI, CZYLI NATURALNY SUPLEMENT DIETY
Używany od setek lat jako naturalny suplement diety. Słusznie nazywany ambrozją bogów
 i fontanną młodości. Zawiera większość substancji niezbędnych do zdrowego rozwoju człowieka.

Z badań wynika, że około 40% pszczół pracujących zajmuje się pozyskiwaniem pyłku. Pochodzi on
z kwiatów roślin. Nasze bohaterki, odwiedzając kolejne kwiaty, przenoszą małe drobinki na swoim odwłoku. Cześć z nich spada na kwiat, powodując jego zapylenie,
a reszta przynoszona jest do ula. Pszczoły nie mogą żyć bez pyłku, ponieważ nie odżywiają się samym miodem, tylko papką pyłkowo miodową. Najbardziej wartościowym pyłkiem kwiatowym dla pszczół jest ten, który ma bardzo zróżnicowany skład aminokwasów.  Pszczoły pozyskują taki pyłek np. z koniczyny, krokusów, wierzby, maków, wrzosu, gorczycy, facelii oraz drzew i krzewów owocowych – dlatego tak ważne jest, żebyśmy te rośliny posiadali w swoich ogrodach. W związku
z tym, że pyłek pochodzi z wielu różnych rośli, różni się on też od siebie barwą. Najczęściej jest to kolor żółty, pomarańczowy, brązowy, zielonkawy, ale bywają również pyłki białe, fioletowe, czerwone i czarne.

Dlaczego pyłek kwiatowy jest tak ważnym pokarmem dla pszczół?

Dlatego, że jest źródłem aż 471 biokomponentów, które są niezbędne do tego, żeby rodzina pszczela była zdrowa i najedzona. A co tak naprawdę kryje się wśród tylu biopierwiastków? Między innymi są to:
białka (11-51%) w tym, np. fenyloalanina, leucyna, izoleucyna, lizyna, metionina, alanina; węglowodany (18-36%), np. fruktoza, glukoza i maltoza;
tłuszcze (ok. 14%) takie jak kwas palmitynowy, linolowy, arachidonowy;
sole mineralne (maksymalnie do 4%) np. żelazo, cynk, jod, potas, fosfor, wapń, magnez, sód, krzem, mangan. 
Wszystkie te składniki uzupełniają liczne witaminy. Najwięcej jest witaminy D i E, a w mniejszych ilościach występują również A, C, PP, P i witaminy z grupy B. Pyłek pszczeli zawiera w sobie również kwas foliowy, inozytol, biotynę i kwas pantotenowy.

Skoro dla pszczół jest to tak bardzo istotne, to może dla ludzi również?

Okazuje się, że pyłek pszczeli ma niezwykle dobroczynny wpływ na ludzki organizm, jednak tylko wtedy, gdy jest stosowany regularnie - minimum przez 3 miesiące bez przerwy, 2 razy w ciągu roku.
Ale do rzeczy!
Ma właściwości detoksykacyjne i ochronne na wątrobę, dzięki zawartości polifenoli i flawonoidów. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, bardzo podobne do tych, jakie mają niesteroidowe leki. Poprawia działanie naszego układu immunologicznego, czyli poprawia odporność poprzez uszczelnienie naczyń krwionośnych. Kwas fenolowy
i flawonoidy, zawarte w pyłku kwiatowym, są odpowiedzialne za działanie antybiotyczne przeciwko wielu różnym bakteriom chorobotwórczym. Podnosi odporność organizmu na zakażenia zwiększając ilość limfocytów i przeciwciał. Posiada również działanie przeciwalergiczne (odczulające) przez zmniejszenie szybkości wydzielania histaminy, która jest odpowiedzialna za reakcje alergiczne. Pyłek pszczeli stanowi świetny suplement diety regulujący nasz metabolizm, bardzo często stosowany jest
u osób z niedowagą i niedożywieniem. Dzięki bogatej zawartości aminokwasów, witamin i bioelementów pyłek zaleca się stosować w okresach rekonwalescencji, po operacjach czy np. w czasie chemioterapii (oczywiście przy konsultacji lekarskiej).
Pyłek kwiatowy ma też niezwykle dobroczynne właściwości dla naszego mózgu, ponieważ poprawia sprawność umysłową - myślenie, zapamiętywanie, uczenie się, rozumienie i koncentrację.
Wzmacnia układ nerwowy osłabiony przez m.in. nadmierny stres. Ponadto, pomaga przy leczeniu depresji (jako dodatek). 
Zagłębiając się w temat, można by tak długo wymieniać. Jednak wydaje nam się, że to już i tak wystarczająco, by szczerze docenić dobroć, którą otrzymujemy dzięki pracy pszczelego roju.

Jak stosować pyłek pszczeli? (Dawkowanie)
Minimum raz dziennie - rano na czczo. Zaleca się jednak przyjmować 2-3 razy dziennie jedną łyżeczkę przed jedzeniem.  Dzieci 3-12 lat maksymalnie 2 łyżeczki na dobę.
Pyłek należy rozpuścić w wodzie z miodem lub jogurtem, ponieważ jest wtedy lepiej przyswajalny dla organizmu.
Pamiętajmy, że pyłek w 100% nie rozpuszcza się - pozostawia osad.