PIERZGA PSZCZELA – ODPORNOŚĆ Z NATURY - SUPERFOOD
   25/03/2021 12:00:00     Aktualnosci , Warto wiedzieć o miodzie
PIERZGA PSZCZELA – ODPORNOŚĆ Z NATURY - SUPERFOOD

PIERZGA PSZCZELA – ODPORNOŚĆ Z NATURY - SUPERFOOD

Pierzga pszczela to bardzo cenny produkt pracy pszczelego roju. Coraz więcej osób zaczyna budować swoją odporność, nie tylko w oparciu o miód czy pyłek, ale sięgając również po pierzgę, która ma szerokie zastosowanie w apiterapii.

Czym tak naprawdę jest pierzga i jak powstaje?
Produkcja pierzgi przez pszczoły zaczyna się już w momencie zbierania pyłku, który pszczoły zwilżają śliną, formują w kuleczkę i zanoszą do ula. Tam pszczoły ulowe ubijają pyłek i miód w plastry, po czym taka upchnięta masa podlega fermentacji mlekowej. Można powiedzieć, że pierzga jest swego rodzaju pszczelą kiszonką. W ten sposób pszczoły konserwują ten dobroczynny pokarm, którym następnie będzie żywiła się matka i młode. Pierzga służy pszczołom szczególnie na czas jesieni i zimy oraz wczesnej wiosny, kiedy pożytków w przyrodzie jeszcze nie ma. Przy pozyskiwaniu pierzgi przez pszczelarzy należy zdecydowanie zachować umiar i wybrać tylko nadmiar - tak żeby pszczołom została niezbędna ilość. Dlatego też pierzgi pozyskuje się znacznie mniej niż pyłku i jest ona zdecydowanie droższa.

Jak smakuje pierzga?

Ma bardzo wyraźnie kwaskowy, żywiczny posmak i jest zdecydowanie twardsza niż pyłek. Żeby była lepiej przyswajalna, a zarazem lepsza w smaku, należy ją rozpuścić w letniej wodzie - uwolni wtedy ona słodycz i aromaty pyłków kwiatowych. Jeśli chcemy jeszcze bardziej poprawić smak pierzgi możemy spożyć ją razem z odrobiną miodu i cytryny - będzie wtedy smakowała naprawdę dobrze!

Jakie składniki znajdziemy w pierzdze pszczelej?
W składzie pierzgi można znaleźć szereg witamin - między innymi: A, B1, B2, B3, B6, C, PP, E, D, H, K, B12, a także minerałów - takich jak: żelazo, fosfor, potas, miedź, sód.

Jakie właściwości ma pierzga i na co się ją stosuje?
Pierzga pszczela to eliksir dobrej odporności. Między innymi dzięki sporej (jak na produkty pszczele) zawartości witaminy D2, która pod wpływem promieniowania UV w skórze przekształca się
w witaminę D3, która jest niezbędna do tego, żeby utrzymać organizm w dobrym zdrowiu.

Pierzga ma działanie regenerujące i wzmacniające organizm w czasie rekonwalescencji, między innymi po przebytych zabiegach operacyjnych i w stanach pozawałowych oraz w spadku odporności
i w stanach chronicznego zmęczenia. Dzięki bogatej ilości witamin i składników mineralnych, przede wszystkim żelaza, stosuje się ją w anemii.

Pierzga działa również wzmacniająco na układ nerwowy w stanach depresyjnych i przy intensywnym wysiłku umysłowym. Reguluje funkcjonowanie układu trawiennego przy obstrukcjach i biegunkach. Stosuje się ją też w profilaktyce i odtruwaniu wątroby - wirusowym zapaleniu wątroby i chorobie wrzodowej.

Ze względu na dobroczynne właściwości, pierzgę pszczelą stosuje się nie tylko doustnie, lecz również aplikując na skórę jako składnik domowych maseczek. Doskonale sprawdza się w przypadku regeneracji skóry i poprawienia jej jędrności oraz celem pobudzania produkcji kolagenu przez organizm.

Jak stosować pierzgę?

1 łyżka pierzgi na dobę, zalana zimną wodą i pozostawiona do następnego dnia, następnie wypita rano na czczo. Należy pamiętać, że osoby, które są uczulone na produkty pszczele lub podejrzewają, iż mogłaby wystąpić reakcja alergiczna, powinny skonsultować się z lekarzem.

Czy można podawać pierzgę dzieciom?
Można, ale w znacznie mniejszej ilości, najlepiej zacząć od kilku granulek. Należy jednak zachować dużą ostrożność, szczególnie przy pierwszym podaniu, ze względu na to, że tak jak większość naturalnych składników może wywołać reakcję alergiczną.

Jak przechowywać pierzgę?
Żeby pierzga długo była świeża i najlepiej zachowała swoje właściwości należy ją przechowywać przede wszystkim w suchym i chłodnym miejscu. Pamiętajmy, aby  pierzga była zamknięta w szczelnym pojemniku, ze względu na to, że różne insekty domowe bardzo lubią taki pokarm.
Pierzgę pszczelą możemy przechowywać np. w lodówce i można ją także mrozić.